Den spektakulära pälsen är rasens signum. Italienarna vill helst ha den så naturlig som möjligt dvs. väldigt oregelbunden och inte jämnt och fint delad, som en Puli. Amerikanerna anser att deras domare absolut vill ha den så jämn och prydlig som möjligt. Hur som helst måste pälsen hållas öppen för att skinnet ska få luft.

Helst ska man försöka att hålla huvudet och en ”krage” runt halsen utborstad. Detta bör man således börja med redan när man får hem det lilla underverket. När sedan ”ullmattan” börjar att växa ut vid 8-12 månader kan det vara mycket olika hur kraftig denna är. En del får en så kraftig underull så att det blir omöjligt att hålla huvudet utborstat. Man måste då i stället dela denna ull i så små strimlor som möjligt.

Den underull som kommer vid denna tid är precis som hos ett får, lika tät och kompakt. Om man inte klipper ett får skulle deras päls också skiva sig som hos en Bergamasco! Problemet är att den skivar sig, men öppnar sig aldrig ända in till skinnet. Det är därför det finns bestämmelser om att får måste klippas minst en gång per år. Bergamascon måste därför få mänsklig hjälp att öppna pälsen så att de får luft ända in till skinnet. De blir annars väldigt ”flåsiga”. Hur du ska göra när det är så dags, kan Din uppfödare upplysa Dig om.

Denna päls är liksom alla djurs pälsar insmord med naturligt fett. Detta fett skyddar mot nedsmutsning, blöta mm. Om du badar Din Bergamasco ofta och använder normala hundschampon tvättar Du bort detta skyddande fett och de blir mycket fortare smutsiga igen. Man ska helst helt undvika helt att bada dem under den mest intensiva filtningsperioden då detta försvårar delningen betydligt.

Om Du vill bada din Bergamasco utan att förlora det naturliga fettet som finns i pälsen bör Du använda ett Lanolinschampo, som finns att köpa på nätet. Lanolin är ju fettet från får och  väldigt likt det som Bergamascon naturligt har. Du kan ju då även använda detta för tvätt av Dina fina ylletröjor som du är rädd om. Lanolinschampo fanns ju tidigare i schampo för människor (”schampo mot torrt hår”) men det finns inte sedan länge, troligen på grund av att människor kan vara allergiska mot detta fårfett.